Depresyon Nedir?
Çoğumuz yaşamımız boyunca çeşitli üzüntüler deneyimleriz ve çoğumuz da bir kez ya da daha fazla depresif olduğumuzu söyleriz. Depresyondayım, kelimesi hemen herkesin dilindedir. Ancak her üzüntü, çökkünlük ve mutsuzluk hali depresyon olarak tanımlanamaz. Depresyon, herhangi bir mutsuzluk ve üzüntü halinden çok daha ciddi bir klinik tablodur.
Çökkün duygu durumu, ilgi kaybı ve zevk alamama; uykuda, iştahta, odaklanmada veya karar almada değişiklikler; değersiz ve suçlu hissetme; psikodevinimsel yavaşlama ya da yerinde duramama; ölümle ilgili düşünceler veya girişimi gibi belirtileri en az iki hafta süreyle göstermeniz halinde majör depresif bozukluğunuz olabileceğini yani depresyonda olabileceğinizi düşünebilirsiniz.
Depresyonun birtakım kriterleri olmakla birlikte bu belirtiler kişiden kişiye de değişim göstermektedir. Örneğin, majör depresif bozukluğu bulunan bir kişi iştah azalması, kilo kaybı, çok uyuma, uyanamama gibi belirtiler gösterirken bir diğeri, kilo alma, aç olmadığı halde çokça yeme, uykuya dalmama, uykusuzluk şikayetlerinden muzdarip olabilir.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon, bireyin yaşam kalitesini ve konforunu düşüren, hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir. Günümüzde depresyon tedavisinde farklı birçok yaklaşım kullanılmaktadır.
Bu yaklaşımların en başında gelen psikoterapidir. Ağır klinik bir tablo sergilemeyen kişiler psikoterapi ile tedavi edilebilir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi depresyon tedavisinde oldukça başarılı bir terapi yaklaşımıdır.
Psikoterapinin yanı sıra ağır klinik tablo sergileyen bireyler ve özellikle ölüm düşünceleri bulunan ya da intihar girişiminde bulunmuş olan bireylerin tedavisinde psikofarmakolojik ilaç tedavisi de kullanılmaktadır. Çoğunlukla ilaç tedavisi, psikoterapiyi destekleyen bir yaklaşım olarak tercih edilmektedir. Depresyondaki bireylere ilaç tedavisinin yanında psikoterapi de kesilmez.
Meditasyon ve yoga, duygularınızı daha dengede tutmanız, daha pozitif düşünmeniz ve iç huzurunuzu bulmanız konusunda yardımcı olarak depresyon tedavisinde etkili olabilmektedir.