Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?
Sosyal kaygı bozukluğu, diğer adıyla sosyal fobi, başkalarının gözünün üzerinde olabileceği sosyal ortamlarda olma ya da sadece tanıdık olmayan insanlarla karşılaşıldığında yaşanan mantıklı olmayan, ısrarlı bir korkudur.
Sosyal kaygı bozukluğu olan kişiler genellikle değerlendirilebilecekleri durumlardan kaçınmaya çalışır ve kaygı belirtileri göstererek utangaç bir tutum sergiler. Bu kişiler, topluluk karşısında konuşmaktan, toplantı ya da sınıfta konuşmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan ve otoriter figürü olan insanlarla konuşmaktan korku duyarlar.
Utangaçlık gibi görünse de bireylerin yaşam konforlarını düşürme, sorunlara yol açma ve normal aktiviteleri daha çok engellemesiyle utangaçlıktan farklılaşmaktadır.
Sosyal kaygı bozukluğu olan kişiler genellikle yüzlerinin kızaracağından ya da terleyeceklerinden korkarlar. Topluluk önünde konuşmak ya da bir performans sergilemek, ortak tuvaletleri kullanmak ya da başkalarının olduğu yerlerde herhangi bir iş yapmak bu kişiler için aşırı kaygı doğurur. Bu korkuları nedeniyle genellikle yeteneklerinin altındaki işlerde çalışırlar.